themensclub.nl

Het online magazine voor mannen

Zzp’er worden is een carrièrekeuze die steeds meer mensen maken. Of ze dit nu doen uit een wens naar meer vrijheid, een vrijheid die de reguliere arbeidsmarkt niet altijd bieden kan, of uit een onvrede vanuit het werkveld waar ze nu in zitten, óf vanuit het verlangen om een droom na te jagen en een eigen bedrijf te starten met datgene waar ze enorm goed in zijn; elke reden is legitiem. Mocht je nou ook bij de zzp community willen of daar al in zitten, dan vraag je jezelf vast een paar dingen af. Gelukkig hebben wij en younited.nl de antwoorden voor je.

De voorbereiding 

Zodra je zzp’er wordt, komen er een heleboel nieuwe vragen op je pad. Je bent namelijk als zzp’er nergens voor verzekerd, in principe. Je hebt geen vangnet, niet zoals je dat hebt als je ergens in loondienst gaat. Geen zorgverzekering vanuit het bedrijf, maar bijvoorbeeld ook geen doorbetaling als je ziek wordt én geen arbeidsongeschiktheidsverzekering. Dat zijn normaalgesproken allemaal dingen waar een werkgever elke maand premies voor moet afdragen; zodat jij als werknemer verzekerd bent van een aantal basisbehoeftes, zeker als je bijvoorbeeld ziek wordt. Zzp’ers hebben dit niet. Dat is dan ook een risico waar je bewust voor moet kiezen én goed onderzoek naar moet doen; is dit iets wat je wil? Kan je dit aan, zowel financieel als mentaal? En welke verzekeringen moet je sowieso afsluiten, ook al is dat als freelancer wellicht wat duurder dan wanneer je een werknemer bent? 

Al dat genetwerk 

Alles is geregeld, je verzekeringen zijn in place en je bent er helemaal klaar voor. Je gelooft in je bedrijf en/of het werk dat je levert. Kortom: jij én je bedrijf zijn ready. Nu die opdrachten nog. Maar hoe vind je nu consequent nieuwe zzp opdrachten en/of nieuwe opdrachtgevers? Moet je daarvoor eerst je netwerk uitbreiden? Maar wat als je niet het gevoel hebt daar tijd voor te hebben? Gelukkig zijn er dingen als freelance communities, waar je zzp’ers en opdrachtgevers samenkomen. Hier staan vaak vacatures maar kan je ook simpelweg contact sluiten met opdrachtgevers waarvan jij denkt dat ze jou nu, of in de toekomst, nodig zullen hebben. 

 

Zzp’er worden; dat kan jij wel. Lees je goed in en zorg ervoor dat, mocht er iets mis gaan, je niet op straat komt te staan, én breidt je netwerk dus uit, eventueel via een community of een andere netwerkmogelijkheid. Je staat er niet alleen voor. Succes!

LEAVE A RESPONSE

Related Posts