themensclub.nl

Het online magazine voor mannen

Waarom kunnen wij mensen niet zonder eiwitten?

Eiwitten zijn van essentieel belang voor ons lichaam. Eiwit is niet alleen een goede voedingsstof, maar ook een belangrijke bouwstof, net zoals ons lichaam ook vetten en koolhydraten nodig heeft. Je lichaam haalt uit het eiwit allerlei aminozuren en calorieën, deze heeft je lichaam nodig om allerlei lichaamsprocessen goed te laten verlopen. Denk aan het behouden van spiermassa of het behoud van sterke botten.

Aminozuren, en hoeveel gram eiwit is nodig?

Er zijn heel veel verschillende soorten aminozuren die je lichaam nodig heeft. Een deel hiervan kan je lichaam zelf aanmaken, en een deel hiervan moet je binnenkrijgen met je eten en drinken. Ook kan het zijn dat mensen met bijvoorbeeld aandoeningen of ziekten niet genoeg aminozuren aanmaken. Bij deze mensen is het dus ook nodig om meer eiwitten binnen te krijgen. Gemiddeld genomen heeft een persoon per dag 0,83 gram eiwit per kilo aan lichaamsgewicht nodig om normaal te kunnen functioneren en gezond te blijven. Heb jij een ziekte of aandoening? Dan heeft je lichaam er vaak meer van nodig. Ook hebben bepaalde groepen zoals kinderen, vegetariërs, veganisten, zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven belang bij meer eiwit. Als laatste groep voegen we hier nog sporters aan toe!

Hier zitten veel eiwitten in!

Je hebt dierlijke én plantaardige eiwitten en uit allebei kun je je eiwitten halen. Daarom is het vaak ook makkelijker om aan je aanbevolen eiwitten te komen wanneer je geen diervrij dieet volgt. Dierlijke eiwitten zitten het meeste in vlees, vis, melk, kaas en eieren. Plantaardige eiwitten vind je dan weer veel terug in brood, graanproducten, peulvruchten en noten. Heb jij een speciaal dieet en heb je moeite met het binnenkrijgen van je nodige eiwitten? Dan is het misschien een goed idee om een diëtist in te schakelen. Deze kan je helpen om een dieet te vinden dat bij je past!

Eiwitten na het sporten

Sport jij veel of ben je van plan om dit te gaan doen? Dan is het voor je spieropbouw zeker nodig om voldoende eiwitten binnen te krijgen. Dit zou je op een makkelijke manier kunnen doen door protein shakes House of Nutrition te proberen. Deze shakes zitten boordevol eiwit en drinken makkelijk weg. Ook vinden veel mensen ze erg lekker en dus helemaal geen straf om te moeten drinken! Ook kun je gaan voor eiwitrepen, deze zijn erg handig als tussendoortje. Het beste is om ongeveer een half uur na het sporten deze middelen in te nemen. Dan is het effect het meest optimaal! Bij het (langdurig) sporten, verlies je daarnaast ook veel vocht. Blijf daarom ook altijd voldoende water drinken. Veel succes met je nieuwe voedingspatroon! 

Related Posts